Servo Voltaj Regülatörü nedir ?
Şebekenin veya jeneratörün çıkış voltajını regüle ederek her tip yükte yaygın olarak kullanılmaktadır.
Voltaj regülatörleri ayrıca, voltajdaki aşırı değişikliklerin sonucu oluşabilecek elektronik cihaz hasarlarına karşı korumada sağlamaktadır.
Kesintisiz Güç Kaynaklarının hem voltaj regülasyonu yapmak hem de elektrik kesintisinde belirli bir süre yükleri besleyebilmesine rağmen Regülatörde yedekleme için Akü bulunmadığından elektrik kesilmelerinde koruma yapmaz. Bu nedenle Kesintisiz Güç Kaynaklarından ayrılırlar. Ancak Kesintisiz Güç Kaynağına göre daha ekonomik bir çözüm olduğu için acil yedekleme ve kesintisiz elektrik gereksinimi olmayan alanlarda tercih edilirler.
Servo Voltaj Regülatörü nasıl çalışır?
Şebeke gerilimdeki düşme veya yükselmeleri kısa süre içerisinde uygun gerilim seviyesine getirebilmektedir. Servo Voltaj Regülatörü, elektrikle çalışan cihazların bağlı olduğu besleme hattındaki gerilim dalgalanmalarını önleyerek cihazların zarar görmesini engelleyen düzenleyicidir.
Servo Voltaj Regülatörü Türleri Nelerdir ?
Günümüzde 2 tip Regülatör kullanılmaktadır.
- Servo Voltaj Regülatörü
2. Statik Voltaj Regülatörü
Servo Voltaj Regülatörü
Servo Voltaj Regülatörü blok diyagramı aşağıda gösterilmiştir.
Servo Kontrollü Voltaj Regülatörü, Buck-Boost Transformatör, Ayarlanabilen Oto Transformatör ve Oto transformatörün gerilim değiştirmesini sağlayan Servo Motor ve bu motoru kontrol elektronik devreden oluşur.
Servo motor, Buck -Boost transformatörünün primer sargısında uygun voltajın elde edilmesi için mükemmel bir şekilde hareket eder. Servo Regülatörün çıkış voltajı, buck-boost transformatörünün sekonder bobini üzerindeki voltajdır. Bu işlem, istenen voltaj değerine ulaşıncaya kadar devam eder.
Değişimlere hızlı cevap verebilen kontrol sistemi, yüksek torklu DC motor ile küçük voltaj değişimleri çok hızlı bir şekilde düzeltilir. Servo motor, çalışma limitlerinin dışına çıktığında limit anahtarlayıcılar tarafından çıkış gerilimi otomatik olarak istenilen değere yapılandırıldığında kontrol devresi tarafından devre dışı bırakılır. Regülasyon tamamlandığında, motorun enerjisi elektronik frenleme devresi yardımıyla kesilir ve sessiz çalışır.
Statik Voltaj Regülatörü
Statik Voltaj Regülatörü blok şeması aşağıdaki gibidir.
Adından da anlaşılacağı gibi, Statik Voltaj Regülatörü, Servo Regülatörlerde olduğu gibi motor mekanizması gibi hareketli parçalara sahip değildir. Statik Regülatörde bir varyak yerine voltaj regülasyonu elde etmek için güç elektroniği dönüştürücü devresini kullanılır. Servo tipine kıyasla bu regülatörlerle daha fazla doğruluk ve mükemmel voltaj regülasyonu üretmek mümkündür ve tipik regülasyon ± % 1’dir.
Regülatörde Buck Boost trafosu, IGBT veya Tristör temelli AC-AC dönüştürücü ve Mikroişlemci veya DSP tabanlı denetleyiciden oluşur. Mikroişlemci kontrollü dönüştürücü, darbe genişlik modülasyon tekniği ile uygun miktarda voltaj üretir ve bu voltaj, Buck-boost transformatörünün primerine verilir. IGBT/Tristör temelli dönüştürücü, gerilim dalgalanmalarını düzeltmek üzere voltaj artırma ve düşürme işlemini gerçekleştirmek için giriş gerilimi ile aynı faz içinde veya giriş fazından 180 derece farklı gerilim üretir.
Bu Regülatörler, kompakt boyutları, çok hızlı düzeltme hızı, mükemmel voltaj regülasyonu, hareketli parçaların olmaması nedeniyle bakım gerektirmemesi, yüksek verimlilik ve yüksek güvenilirlik gibi çok çeşitli avantajlara sahiptir.
Bunun yanı sıra Servo Regülatörler daha büyük yapısı Statik Regülatöre göre gerilim düzeltmesi az olmasına rağmen Statik Regülatöre göre daha basit oluşu kolay kullanımı ve en önemlisi ekonomik oluşu nedeniyle tercih edilmektedir.
Servo Voltaj Regülatörü nerelerde bulunur?
- Reklamcılık Sektörü
- Metal Ambalaj Makinaları
- Otomotiv
- Yan Sanayi
- CNC işleme Makinaları (3 Eksen – 5 Eksen)
- CNC Borverk
- Yatay İşleme Merkezi, Dikey İşleme Merkezi,
- Silah Sanayi
- Lazer Markalama
- Ayakkabı Makinaları
- Diş Klinikleri (Dent)
- X-ray Görüntüleme Ekipmanı
- Diş Ekipmanları
- Lazer Kesme Makinaları,
- Plazma Kesme Makinaları,
- Fiber Lazer Kesme Makinaları
- Abkant ve Presler
- Telerozyon Makinaları, Robot Sistemleri, Ölçme Sistemi ve Makinaları
- Plastik Enjeksiyon Makinaları,
- Enjeksiyon Kalıpları, Ekstruzyon Kalıpları, Şişirme Kalıpları, Kasa ve Palet Kalıpları, Fırça Üretim Makinaları
- Plastik ve Pet Şişirme Makineleri
- Flexo Baskı Makineleri
- Pvc Mikser Makineleri
- Cutter Kesim Makinalar
- Ağaç İşleme Makinaları
- Kapı ve Pencere Makinaları
- Matbaa Makinaları
- Monitör ve Görüntüleme Sistemleri
- Ameliyathane Donanımları
- Laboratuvar Ekipmanları
- Asansörler
- Kumaş Serim Makinaları
- Örme ve Dokuma Makinaları
- Tekstil Makinaları
- Büro Malzemeleri
- Mağazalar
- Banka Şubeleri
- Turizm Merkezleri (Oteller, Alış veriş merkezleri AVM, Kayak Merkezleri Vb.)
- Ulaşım ve Alt Yapı Hizmetleri (Metro, Teleferik, Otopark İşletmeleri Vb.)
- Petro Kimya Tesisleri, Petrol Ofisleri,
- Resmi Kurumlar (Belediyeler, Hastaneler, Vb.)
- Elektrik, Elektronik, Otomasyon ve Mekanik olan her yer.
* Pikowatt UPS marka bağımsız servis ve bakım hizmetleri vermektedir.